Rijnlands veranderen in de zorg

zaterdag 30 juni 2018 - Door Taco Sijbrandij - Reacties (0)

Rijnlands veranderen in de zorg

Een Rijnlandse organisatie verandering!

Sinds 2013 ben ik betrokken bij de verandering naar zelfsturing bij een zorginstelling. We hebben besloten om te kiezen voor de waarden die het Rijnlands organiseren meebrengen en hebben besloten, gewoonweg omdat het niet anders kan, het hele verander proces Rijnlands in te richten. Dat is een forse uitdaging kan ik je vertellen.

Wat was de aanleiding

In 2013 heeft de instelling een vervelende ervaring met de inspectie gezondheidszorg (IGZ) over de kwaliteit van hygiëne en infectiepreventie (H&IP). Dit resulteerde in een verscherpt toezicht waardoor alle zeilen moesten worden bijgezet om dit op orde te krijgen. Dit verscherpte toezicht werd ingesteld ondanks (of misschien wel dankzij) de aanwezigheid van alle protocollen en werkinstructies die maar denkbaar zijn. Volgens de inspectie was de oplossing om het geheel nadrukkelijk van boven op te leggen en de organisatie in te drukken. Toch waren de oude protocollen en instructies up to date en medewerkers waren geschoold. Ergens heeft deze schijnzekerheid dus geleid tot de illusie dat alles op orde zou moeten zijn. En nu komt het bijzondere: door de inzet van de inspectie is er alleen nog maar meer getraind en beschreven en is alles strakker aangehaald. Maar heeft dit nu echt geleid tot meer hygiëne? Wij twijfelden daar erg over omdat de kwaliteit van hygiëne niet is af te dwingen door protocollen en werkinstructies maar vooral door betrokkenheid en vakmanschap. Alleen dat wordt nergens onder de aandacht gebracht.

Start met Rijnlands

Op dat moment is de overtuiging ontstaan dat de ingeslagen weg van meer controle en repressie niet gaat leiden tot beter zorg of hygiëne. Daar is echt iets anders voor nodig. Zodra je je dan wat meer gaat verdiepen in de principes van Rijnlands organiseren kom je al snel bij het boek van Jaap Peeters en Harald Janssen. Zij publiceren al jaren over dit onderwerp. Maar ook organisaties als Buurtzorg en ZorgAccent, JP vanderBent etc. lopen voorop in het Rijnlands organiseren. Ook Frederic Laloux die tijdens zijn inspirerende boekpresentatie van zijn boek “Reinventing Organizations" verteld vol enthousiasme dat er al succesvolle voorbeelden zijn in Europa van organisaties die innovatief organiseren. Vaak nog niet eens omdat men hier bewust voor gekozen heeft maar omdat een de bestuurder of de directeur eigenlijk als mens gewoonweg niet anders wil organiseren vanuit een bepaalde werkovertuiging of levensovertuiging.

Zo ontstaat bij ons het beeld dat we het anders wilden en dat het anders moest. Maar toen?

Randvoorwaarden:

  •  Je besluit om het veranderproces in te richten op een Rijnlandse manier;
  • De hiërarchie moet op (grote) afstand komen
  • Je taalgebruik moet echt veranderen
  • Er ontstaat onzekerheid op alle niveaus en niet op de laatste plaats bij de bestuurder
  • Begin met de koplopers die aangeven graag te willen meegroeien
  •  ….

Waar staan we nu

Sinds 1 januari hebben we grotendeels afscheid genomen van de middel management lagen. Ons uiteindelijk doel is om op 800 mensen nog 3 a 4 leidinggevende te hebben, verdere sturing door middel van zelfsturing

De eerste 12 zorgteams zijn volop bezig met zelfsturing, dat is een groeiproces. Zij hebben een aantal interessante vragen:

  •  Wat zijn de kaders
  • Hoe krijgen we invloed op ons rooster
  •  Wat is ons budget

Tot zover waren de eerste veranderingen positief en werden de veranderingen positief ontvangen door de teams. In mijn volgende blog sta ik stil bij de effecten op de ondersteunende diensten en de nieuwe rol van het management.

Doorsturen naar: facebook twitter tell-a-friend
Reacties (0)

Geen reacties.

Reageren op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht.

Nieuwsbrief inschrijven